Cauta in site:
Ce balustrade ati prefera in locuinta dumneavoastra?
Posta noutati
Pentru a fi permanent la curent cu ultimele oferte lansate de noi, va puteti inscrie adresa de e-mail in casuta de mai jos.

A A A

Istoric

Forja traditionala pe carbune


Prin elementele de fier forjat realizate manual cu forja traditionala, arta sfarsitului de secol se impleteste cu tehnologia moderna. Dati casei dumneavoastra valente traditionale cu produsele noastre : grilaje  si usi din fier forjat, scaune si canapele sau scari fier forjat.
Numeroasele modele de articole din fier realizate manual cu forja traditionala de-a lungul timpului pentru clientii nostrii sunt garantia calitatii in executie si a profesionalismului care ne recomanda.
Mai jos puteti gasi o scurta descriere despre prelucrarea fierului forjat.


Scurta istorie a fierului forjat


Primul tip de fier cunoscut şi utilizat de oameni provenea din meteoriţi. În Egipt şi Mesopotamia s-au descoperit vărfuri de suliţă şi obiecte decorative cu această origine, datând din jurul anului 4000 î.Hr.
2000 de ani mai târziu a apărut şi fierul prelucrat din minereu (la început cel numit fier de mlaştină - în engleză bog iron, sau limonit), folosit însă doar pentru obiecte de cult şi considerat mai valoros decât aurul. Între 1600 î.Hr. şi 1200 î.Hr. a început obţinerea fierului în topitorii primitive, în Imperiul Hitit (Anatolia şi Caucaz). Dispariţia acestui imperiu a permis răspândirea cunoştinţelor despre prelucrarea fierului în toată regiunea, facilitând trecerea de la Epoca Bronzului la Epoca Fierului.
În jurul anului 550 î Hr. în China a fost inventat furnalul şi s-a obţinut prima fontă turnată.


Coloana de fier din Delhi

Oţelul, aliaj al fierului cu relativ puţin carbon, a fost produs, se pare, pentru prima dată în India, în secolul al III-lea. Un exemplu al măiestriei indiene în domeniul metalurgiei este şi faimoasa coloană de fier din Delhi, care este constituită în proporţie de 98% din fier forjat şi a fost ridicată la sfârşitul secolului al IV-lea sau începutul secolului al V-lea.
În Europa, primele şarje de fontă turnată au fost obţinute în Suedia, în secolul al XV-lea (Lapphyttan şi Vinarhyttan). Ghiulele de tun din fontă au permis apoi răspândirea acestui material şi a metodelor de obţinere în toată lumea. Combustibilul de bază pentru aceste procese era cărbunele de lemn (mangalul).
Dispariţia accentuată a pădurilor din Marea Britanie a dus în secolul al XVIII-lea la înlocuirea mangalului cu cocsul, de către Abraham Darby. Acest lucru, împreună cu inventarea maşinii cu abur, a dus la Revoluţia industrială.
La sfârşitul anilor 1850, Henry Bessemer a inventat un nou procedeu de fabricare a oţelului cu conţinut foarte scăzut de carbon, la care se sufla aer prin fonta brută topită. Acest progres a dus la diminuarea treptată a producţiei de fier forjat.